Skip to content

Waarom de optimale balans tussen werk en privé niet bestaat

Blog #Work - Balans

Waarom de optimale balans tussen werk en privé niet bestaat

Laten we meteen met de spreekwoordelijke deur in huis vallen: die geprijsde ‘work-life balance’ waarover je zoveel hoort is een mythe. Een broodje aap verhaal. Je hebt namelijk maar één leven. Dús moet je jouw werk leuk houden en leren hoe je jouw vrije tijd indeelt. Hoe je dat doet? Wij verklappen je de optimale ‘levensbalans’.

Richt jouw ideale baan in voor jezelf
Omschrijf jij jezelf als een bezig bijtje dat constant van hot naar her vliegt? En lijk je amper tijd te hebben om écht van jouw weekend te genieten? Dan ben je geen volwaardige carrièretijger, maar een professionele verwaarlozer. Van jezelf. Want nee, niet álles is een ‘moetje’. En ja, je hebt het wel degelijk zelf voor het zeggen. Wist je bijvoorbeeld dat 73% van de mensen zegt invloed uit te kunnen oefenen op hoe zij hun werk inrichten? Dit blijkt uit onderzoek. Klinkt best prima toch? Wait for it: slechts 18% doet dit daadwerkelijk. Shocking! Natuurlijk kunnen we niet áltijd doen wat we leuk vinden en horen die minder fijne klusjes er simpelweg ook bij. Maar inzicht krijgen in wat je wel en niet leuk vindt aan jouw werk stelt je in staat om jouw aandacht beter te verdelen. En om op basis van energie jouw werkdag in te richten. Bovendien hoor je geen constante ‘zero to a 100’ ervaring te hebben zodra je switcht tussen werk en privé. Vind je het moeilijk om jouw dream job in te richten? Maak gebruik van deze checklist voor jouw ideale baan.

Note to self: werk hóórt niet heel veel zwaarder aan te voelen dan jouw vrije tijd. En alsmaar toeleven naar het weekend en jouw week door willen komen, is een alarmsignaal. Je spendeert heel wat kostbare uurtjes in de week aan jouw werk, so it better be fun. Is dat het niet? Time to move on!

Word een pro in balanceren
Balanceren kun je leren. Maar daar blijft het niet bij. Want wie in balans wil komen én blijven, moet hier een skill van maken. En dat betekent dat je constant moet blijven bijsturen, corrigeren én jezelf de tijd moet gunnen om er een vaardigheid van te maken. Hello, new skill! Want pas als je leert te balanceren, kom je in de buurt van jouw ideale leven. Hoe je dat weet? Door jouw energie te peilen. Lees: wat zijn jouw energie-gevers en energie-nemers en waar richt jij jouw aandacht op? Dit is hoe meer energie meer balans in je leven brengt. Psst.. It’s all about mindset!

Gun jezelf een pleziertje
Cliché, maar zeker niet minder waar. Het leven is véél te kort om alles zo serieus te nemen. Leer te relativeren voor die perfecte balans. Een gemiste deadline is niet het einde van de wereld. Net zoals dat een misgelopen baan dat niet is. Oftewel, geniet al-tijd. Als je werkt én als je niet werkt. Zo maak je het makkelijker voor jezelf om 24/7 mindful en gelukkig door het leven te wandelen. Geniet van de kleine, fijne dingen. Zoals die collega waarmee je na maanden eindelijk weer offline kunt babbelen. Leef in het moment, in plaats van dat je constant bezig bent met wat hierna komt. Nieuwe uitdagingen en behaalde resultaten geven pas echt plezier als je ook van de weg ernaar toe leert te genieten. Minimaliseer daarnaast jouw stress door alles in perspectief te plaatsen voor jezelf. Het kan namelijk altijd erger (ja, echt!) en er is altijd een oplossing. Deze 7 tips zorgen voor meer werkplezier.

Onthoud dat je maar één leven hebt
‘Joh!’, horen we je al denken. Tóch betrappen we onszelf erop dat we in termen als ‘werk-leven’ en ‘privé-leven’ blijven denken. Die werk-privé balans bestaat niet. Uiteindelijk maakt het namelijk niet uit hoeveel uren je werkt. Het enige wat telt is of jouw energie-gevers en energie-nemers in balans zijn. Het gaat over inspanning en ontspanning. En over dat de boog niet altijd gespannen kan zijn. En jup, je raadt het al. Die ‘werkboog’ en ‘privéboog’ zijn nauw met elkaar verbonden. Stop dus met het scheiden hiervan en zorg ervoor dat je met ál jouw levensgebieden happy bent. Zoals jouw gezondheid, liefdesleven (óók als je single bent), familie en vrienden, jouw missie (werk), hobby’s en spiritualiteit. Maar huh?! Als balans stiekem onzin is, hoe zorg je er dan voor dat het totaalplaatje satisfying is? Door jouw privé in jouw werk te integreren en vice versa. Ontdek hier waarom integratie hét antwoord is op ‘problemen’ in de balans werk en privé. Trust us, dat super gebalanceerde leven is dichterbij dan je denkt! 😉

Geloof jij in de balans tussen werk en privé? En hoe zorg jij ervoor dat het totaalplaatje in balans blijft?

 

Deel deze blog

Ook interessant

Zo voorkom je een after vakantie dip

Help! Je vakantie is bijna afgelopen en je moet weer aan het werk. Hierbij 4
Lees blog

Zo ga je de inkakker tegen

Ken je dat gevoel? Je hebt net lekker geluncht en zodra je weer aan het
Lees blog

5 tips om jouw werk goed achter te laten voor je vakantie

Maak een aantal weken voor je vakantie een prioriteitenlijstje. Vaak zijn er nog veel dingen
Lees blog

Zo voorkom je een after vakantie dip

Help! Je vakantie is bijna afgelopen en je moet weer aan het werk. Hierbij 4
Inspire me

Zo ga je de inkakker tegen

Ken je dat gevoel? Je hebt net lekker geluncht en zodra je weer aan het
Inspire me

5 tips om jouw werk goed achter te laten voor je vakantie

Maak een aantal weken voor je vakantie een prioriteitenlijstje. Vaak zijn er nog veel dingen
Inspire me

Altijd op de hoogte willen blijven?

Meld je aan voor de vacature alert!

output-onlinepngtools

#Work specialiseert zich in ondersteunend, commercieel en creatief personeel.