Skip to content

32, 36 of 40 uur werken? Dit zijn de voor- én nadelen

32, 36 of 40 uur werken_De voor- en nadelen (beeld)

32, 36 of 40 uur werken? Dit zijn de voor- én nadelen

Veertig uur per week aan de bak, een parttime werkweek of gewoon zélf jouw uren indelen. Inmiddels is het allang niet meer de norm om 5 dagen per week 8 uur per dag te werken. Maar wat past het beste bij jou en what’s in it for you? Wij zetten de voor- én nadelen voor je op een rij van 32, 36 en 40 uur werken.

De voordelen van 40 uur werken
It’s all about the money! Jawel, we trappen ‘m direct af voor iedereen die graag veel werkt en eh, veel verdient. Want wie minder gaat werken, levert automatisch ook in op zijn salaris. Oké, misschien is het niet zo zwart-wit en is dat ook afhankelijk van jouw onderhandel skills. Maar het is wel degelijk een feit dat je bij diezelfde baan minder verdient als je ook minder besluit te werken. Daarnaast krijg je het maximale aantal verlofdagen in je schoot geworpen als je die ‘magic 40’ aantikt (en wie wil dat nu niet). Een ander fijn voordeel? Dat je je niet hoeft bezig te houden met vervelende rekensommetjes om erachter te komen wat jouw pensioenvergoeding en pensioenopbouw zijn. Want hallo, 100% werken = 100% dekking.

De nadelen van 40 uur werken
Maar eerlijk, is eerlijk. It’s not all rainbows and sunshine. Want naast die fijne voordelen zijn er ook, komt ‘ie: wel degelijk nadelen verbonden aan zo’n fulltime werkweek. Want wie maximaal werkt, heeft minimale tijd voor het leven erom heen. Het gevolg? Dat jouw sociale leven hier misschien de dupe van raakt. Daarnaast is een goed salaris natuurlijk meer dan welkom, maar betekent een hoger jaarinkomen automatisch ook dat je er meer belasting over moet betalen. Wat hierdoor ook kan gebeuren? Je eindigt met jouw salaris te hoog in de staffel, waardoor je jouw vergoeding misloopt op bijvoorbeeld de kinderopvang. En laat die nou nét heel hard nodig zijn in deze tijd. Heb je geen zin om je zélf te moeten verdiepen in alle kleine regeltjes? Als je via een uitzendbureau werkt, wordt het rekenwerk voor je uit handen genomen op het moment dat je start bij een nieuwe baan. Lees hier de andere voordelen van werken via een uitzendbureau.

De voordelen van 36 uur werken
Oké, we bouwen ‘m langzaam voor je af. Want wat als je ervoor kiest om 4 dagen 9 uur per dag te werken? Of bepaalt dat je om de week een dag vrij wil zijn? Het lijkt geen groot verschil, maar die 40 uur downgraden naar 36 uur kan wel degelijk een game changer zijn. Want het levert je niet alleen een kortere werkweek op, maar ook een langer weekend. Een ander voordeel? Je hebt de vrijheid om naast jouw baan te gaan freelancen of om je te focussen op een (nieuwe) hobby. Je hebt namelijk één dag helemaal voor jezelf. Bovendien is een 36-urige werkweek ideaal voor de werkpaarden die het niet erg vinden om lange dagen te maken. En guess what? Tegenover die 10% minder loon staat wél 20% meer vrijheid.

De nadelen van 36 uur werken
Dat laatste voordeel klinkt natuurlijk wel heel mooi. Maar als je die 10% van jouw loon niet kunt missen, is het ook een ontzettend groot nadeel. En ben jij eerder een sierpaard (jouw geheim is veilig bij ons)? Dan kunnen we het ons voorstellen dat die langere werkdagen niet héél aantrekkelijk klinken. Want jouw werkdagen worden hierdoor niet alleen langer, maar ook voller. Het werk blijft namelijk gelijk. Wat inhoudt dat je in minder uur per week dezelfde werkzaamheden moet volbrengen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de fulltimers die lak hebben aan jouw parttimers bestaan. Lees: je wordt bij spoedjes alsnog op jouw vrije dag gebeld. Can you not?! En pssst… Zorgt die extra druk ervoor dat jouw work hapiness afneemt? Dit zijn 5 manieren waarop jij jouw werkgeluk boost.

De voordelen van 32 uur werken
Nu wordt het pas écht leuk (al zeggen we het zelf). Want dit is er eentje voor iedereen die een gezonde work-life balance op het prioriteiten lijstje heeft staan. En dat is dan ook meteen het grootste voordeel van die 32-urige werkweek: er is balans! Meer tijd voor het huishouden, meer tijd voor quality time met de mensen om je heen en meer tijd voor jou! En het zijn juist die momenten waardoor je kunt opladen en je er op werk weer helemaal tegenaan kunt. Je voelt ‘m misschien al aankomen, maar dat is ook direct het volgende voordeel van die parttime job. Doordat je meer energie hebt, presteer je namelijk beter. Want een leeg hoofd maakt productiever! Niet alleen een ‘win’ voor jou, maar dus ook voor jouw werkgever. Bovendien zul je meer mentale rust ondervinden en zorgt een verandering in jouw omgeving en week voor een boost van jouw creativiteit.

De nadelen van 32 uur werken
Maar hold up, wait a minute! Want ook aan die geromantiseerde parttime werkweek zitten wat haken en ogen. Geen zorgen, we zullen je vertellen waarom. Allereerst, daar is ‘ie weer: je moet vaak (helaas) harder werken met minder uren. Want je mag in theorie dan misschien wel maar 4 dagen werken, maar in de praktijk heb je nog steeds dezelfde verantwoordelijkheden. Voel je je dus – tegen alle verwachtingen in – níet productief of creatief? Dan kan dat best wat druk opleveren. Gelukkig kun je hier wel iets aan doen! Dít zijn 5 manieren om productiever te zijn tijdens jouw werk. Een ander nadeel? Die wellicht zwaardere dagen veranderen niets aan het feit dat er wel degelijk minder op jouw bankrekening wordt gestort. Want minder uur werken = minder salaris ontvangen. En last, but not least… Noem het old-fashioned (zo noemen wij het ook), maar er zijn ook werkgevers die een parttime contract zien als een gebrek aan motivatie en toewijding.

Maar als je het ons vraagt, moet je in elke situatie precies dát doen wat goed voelt voor jou. Ook en vóóral als het aankomt op jouw werk. Of dat nu betekent dat je 40, 36 of 32 uur gaat werken.

Wat zijn jouw ervaringen met het aantal uur dat jij werkt? En welke voor- en nadelen zie jij?

Deel deze blog

Ook interessant

Zo voorkom je een after vakantie dip

Help! Je vakantie is bijna afgelopen en je moet weer aan het werk. Hierbij 4
Lees blog

Zo ga je de inkakker tegen

Ken je dat gevoel? Je hebt net lekker geluncht en zodra je weer aan het
Lees blog

5 tips om jouw werk goed achter te laten voor je vakantie

Maak een aantal weken voor je vakantie een prioriteitenlijstje. Vaak zijn er nog veel dingen
Lees blog

Zo voorkom je een after vakantie dip

Help! Je vakantie is bijna afgelopen en je moet weer aan het werk. Hierbij 4
Inspire me

Zo ga je de inkakker tegen

Ken je dat gevoel? Je hebt net lekker geluncht en zodra je weer aan het
Inspire me

5 tips om jouw werk goed achter te laten voor je vakantie

Maak een aantal weken voor je vakantie een prioriteitenlijstje. Vaak zijn er nog veel dingen
Inspire me

Altijd op de hoogte willen blijven?

Meld je aan voor de vacature alert!

output-onlinepngtools

#Work specialiseert zich in ondersteunend, commercieel en creatief personeel.