Skip to content

5 manieren waarop jij jouw werkgeluk boost

Werkgeluk #work

5 manieren waarop jij jouw werkgeluk boost

De centen moeten rollen en het liefst jouw kant op. Maar dan graag ook op een manier waarop het jou veel geluk oplevert. Je weet wel: all day, every day. Oké, bijna dan. Zodat jouw job je niet alleen een fijn salarisstrookje geeft, maar ook een hoop plezier en voldoening. Hoe? Dít zijn 5 manieren waarop jij jouw werkgeluk boost.

Zorg dat je energie krijgt van jouw werk
Wist je dat een gebrek aan werkgeluk een directe dreiging is voor jouw productiviteit, flexibiliteit en creativiteit? Op zich best logisch. Want anno 2020 willen we niet alleen de rekeningen kunnen betalen, maar ook het gevoel hebben dat we nuttig zijn en lol hebben in wat we doen. Dat we energie kríjgen van onze job, in plaats van dat het ons energie kost. Iets wat je makkelijk kunt realiseren door je te richten op dat waar je zelf invloed op hebt. Zoals bijvoorbeeld de manier waarop jij jouw werk doet of de wijze waarop je samenwerkt. Zo neem je – daar waar het kan – jouw eigen verantwoordelijkheid voor jouw werkplezier. Dit zijn 7 tips die je dynamisch houden zodat je meer energie haalt uit jouw werk.

Wees de verandering die je zelf graag ziet
Don’t shoot the messenger, maar: als je blijft doen wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd kreeg. Klinkt simpel, maar dat is het niet zolang jij je daar zelf niet bewust van bent. Er zijn namelijk een hoop werkgeluk boosters die jij zelf kunt afdwingen. De politiek correcte versie: waarin jij het verschil kunt maken. Stoor je eraan dat de werkcultuur onpersoonlijk is? Zet zélf een initiatief op waarmee er meer verbinding ontstaat. Heb je het gevoel dat alle rotklussen bij jou over de schutting gegooid worden? Of dat het juist tijd is voor extra verantwoordelijkheden? Schouders naar achter, plan die 1-op-1 call in en spreek het uit. Be the change. Vind je het spannend om uit jouw comfortzone te stappen? Zó word je in vijf stappen assertiever op werk.

Maak inzichtelijk wat je op dagelijkse basis doet
Ken je dat? Het gevoel dat je uitgeblust de laptop dichtklapt, maar eigenlijk geen idee hebt wát je nou heel de dag hebt gedaan. Laat staan wat je allemaal hebt bereikt. Dit is onbewust een werkgeluk killer. Zolang je namelijk niet bewust nadenkt over jouw bijdrage of inzichtelijk maakt wat je doet, is het lastig om écht werkplezier te ervaren. En neem nu maar van ons aan: het dóet er toe wat jij doet. Want jij draagt bij aan het geheel en hebt invloed op de organisatie en jouw collega’s. Dus pak er een notitieblok bij en houd voortaan bij wat jij heel de dag doet en waarom. En noteer direct ook op wat voor manier dat bijdraagt aan het grotere geheel. Wedden dat dat je een gevoel van voldoening geeft? En als je dan tóch al bezig bent… Deze zes tips helpen je om vooral slímmer te werken in plaats van harder.

Besteed aandacht aan persoonlijke ontwikkeling
Níemand wil op een dag wakker worden en zich realiseren dat ‘ie aan iedereens’ doelen heeft gewerkt, behalve aan dat van zichzelf. Of je beseffen dat jouw takenpakket het laatste is wat je in twee jaar tijd hebt geleerd. Door buitenom jouw werkzaamheden in jezelf te blijven investeren, voel je je niet alleen beter over jezelf, maar wordt je indirect ook beter in jouw werk. En guess what? Ergens goed in zijn, gaat hand in hand samen met plezier ervaren. Dus schakel die coach in die je altijd al had willen hebben, schaf die self-help boeken aan of ga voor die interessante cursus. Oftewel, investeer in jouw persoonlijke ontwikkeling om de beste versie te worden van jezelf. Oók op werk.

Vergeet niet dat je naast jouw werk ook nog een leven hebt
Pssst… Je leeft niet voor jouw werk, hè?! There’s a whole world out there. Wees lief voor jezelf, stop met structureel overwerken en stel jezelf de vraag wat voor jou écht belangrijk is. Als dat goed presteren op werk is, is dat natuurlijk helemaal aan jou. En zullen we jouw persoonlijke cheerleaders zijn. Maar laat jouw gevoel van tevredenheid en geluk in het leven niet alleen van werk afhangen. Maak bewuste keuzes in waar jouw prioriteiten in het leven liggen. Dit doe je zó. Dan volgt dat werkgeluk vanzelf! 😉

Naast deze vijf manieren zijn er natuurlijk nog ontelbaar veel andere manieren waarop jij jouw werkgeluk kunt boosten. Zoals door voor voldoende ontspanning te zorgen tijdens en buitenom jouw werk, het te benoemen als je ontevreden bent of misschien alsnog te switchen van job (PS Dit zijn 7 signalen dat het tijd is voor een commerciële baan). Maar we zijn vooral benieuwd naar wat joúw definitie is van werkgeluk. En of jij bovenstaande tips al eens eerder hebt toegepast.

Wat doe jij om jouw werkgeluk te boosten?

Deel deze blog

Ook interessant

Zo voorkom je een after vakantie dip

Help! Je vakantie is bijna afgelopen en je moet weer aan het werk. Hierbij 4
Lees blog

Zo ga je de inkakker tegen

Ken je dat gevoel? Je hebt net lekker geluncht en zodra je weer aan het
Lees blog

5 tips om jouw werk goed achter te laten voor je vakantie

Maak een aantal weken voor je vakantie een prioriteitenlijstje. Vaak zijn er nog veel dingen
Lees blog

Zo voorkom je een after vakantie dip

Help! Je vakantie is bijna afgelopen en je moet weer aan het werk. Hierbij 4
Inspire me

Zo ga je de inkakker tegen

Ken je dat gevoel? Je hebt net lekker geluncht en zodra je weer aan het
Inspire me

5 tips om jouw werk goed achter te laten voor je vakantie

Maak een aantal weken voor je vakantie een prioriteitenlijstje. Vaak zijn er nog veel dingen
Inspire me

Altijd op de hoogte willen blijven?

Meld je aan voor de vacature alert!

output-onlinepngtools

#Work specialiseert zich in ondersteunend, commercieel en creatief personeel.