De ‘you know what’-crisis heeft niet alleen heel veel impact op onze gezondheid, maar ook op ons portemonnee. Misschien ben jij jouw baan kwijtgeraakt door de crisis of was je nét bezig met solliciteren en ging het feestje niet door. Maar crisis of niet: er zijn gelukkig áltijd manieren om jouw kansen op een nieuwe baan te vergroten. Met deze 5 tips maak jij van jezelf de ideale kandidaat. Oók middenin die crisistijd.
Wees online onweerstaanbaar
Let’s get digital! We weten dat dat oude klassiekertje niet zo klonk, maar zo klinkt ‘ie absoluut wel in deze tijd. Er vindt een enorme verschuiving plaats van offline naar online en dat is iets waar jij mooi op in kunt spelen. Sterker nog: waar jij op in MOET spelen. Hoe? Door digitaal te laten zien wat jij in huis hebt en daarin de stoute schoenen aan te trekken. Zorg dat jouw CV online vindbaar en zichtbaar is. Plaats zelf geschreven blogs op LinkedIn waarin jij jouw expertise deelt, maak video’s waarin jij waardevolle tips weggeeft aan de mensen binnen jouw branche. Laat ze zien dat jij lef hebt, een ‘one of a kind’ bent en dat jij die nieuwe collega bent waar ze binnenkort niet meer zonder kunnen. Ben jij ondernemer? Ontdek deze 8 praktische tips voor online zichtbaarheid tijdens de crisis.
Maak een (open) video sollicitatie
Deze past perfect in het straatje van online onweerstaanbaar zijn en de stoute schoenen aantrekken. Waarom wachten totdat ze jou vinden? Wees assertief en benader zélf die droomwerkgever. Jij weet dat én waarom jij geschikt bent voor deze job. Maar je weet ook dat je in tijden van crisis een hoop concurrentie hebt. Wees jouw tegenstanders daarom voor, kruip voor die camera en blaas jouw toekomstige baas omver met een killer pitch waar hij of zij niet omheen kan. Heb je nog geen specifieke werkgever op het vizier? Dan kun je er ook een open sollicitatie van maken die je openbaar plaatst op jouw LinkedIn-profiel. Succes gegarandeerd! Vind je het spannend om jouw talenten te pitchen? Hier zijn tips voor een ijzersterke video sollicitatie.
Zorg dat je start met netwerken
Netwerken, netwerken en nóg eens netwerken. Volg mensen op social media die werkzaam zijn in jouw branche, ga het gesprek met ze aan, vertel iedereen met wie je in contact komt naar welke baan je op zoek bent en schrijf je in voor Zoom netwerkborrels die voor jou relevant kunnen zijn. Als je vaak genoeg kenbaar maakt wat jij in huis hebt en waar jij naar op zoek bent, komt er vanzelf iemand op jouw pad die jou hierbij kan helpen óf die iemand kent die dat kan doen. Wil je nóg pro-actiever zijn als het aankomt op netwerken? Download dan de app Clubhouse (disclaimer: nu alleen nog beschikbaar voor iPhone gebruikers). Clubhouse is een voice-only platform waarop je rooms kunt hosten of bijwonen over verschillende onderwerpen binnen diverse branches. Regelmatig worden er ook netwerk-rooms geïnitieerd waaraan je gratis en voor niets kunt deelnemen. Hoe leuk? Lees hier alle ins- and outs over Clubhouse.
Staar je niet blind op die fulltime baan
Natuurlijk zou het fantastisch zijn als jij zó een nieuwe fulltime baan in rolt. Maar vergeet niet dat die online zichtbaarheid en fijne netwerk trucjes nog steeds niet wegnemen dat we in een economische crisis zitten. Geef jezelf wat ademruimte en sta hierin ook open voor een tijdelijke baan for the time being. Als je nergens fulltime en/of langdurig aan de slag kunt binnen de functie waarnaar jij op zoek bent, is dat nog niet het einde. Open je ogen ook voor parttime, tijdelijke, interim en freelance jobs. Zie het als een kans om ergens extra ervaring op te doen en als een manier om de klap op z’n minst tijdelijk op te vangen. En wie weet, leiden deze opties uiteindelijk alsnog naar een fulltime baan als jij jezelf onmisbaar maakt.
Sta open voor een nieuwe branche
Kom jij zelf uit een branche die nu het hardst wordt getroffen door de crisis? Dan is het verstandig om ook daarbuiten te kijken naar een nieuwe baan. Ondanks dat de horeca- en culturele sector nu grotendeels stilliggen, zijn er namelijk een hoop andere sectoren die juist als een speer groeien nu. De online sector, klantenservices en sales beroepen zijn daar slechts enkele voorbeelden van. Wees dus niet bang om ook buitenom jouw eigen ervaringen te kijken en ontdek welke skills je nog meer in huis hebt die je kunt inzetten voor die nieuwe baan. Ben je benieuwd naar de commerciële sector? Bekijk de huidige vacatures van Hashtag Work!
Wat zijn jouw ervaringen? Heb jij nog handige tips voor een banenjacht tijdens de crisis?