Skip to content

6 tips om fit te blijven op werk

thumbnail_image006

6 tips om fit te blijven op werk

Eén snotterende collega en een nog maar nét aangekondigde griepepidemie verder of jij ligt al uitgestrekt en uitgeteld op bed. Herkenbaar? We’ve all been there. Maar wat als het al de derde keer is in een korte tijd dat je verzuimt en dat telefoontje naar je baas je inmiddels zweethandjes bezorgt? Geen paniek! Wij geven je tips voor een all-year-round fit lichaam. Eentje die niet bezwijkt bij een kuchje binnen een straal van vijf meter.

Een gezonde en veilige werkplek

Het is niet wat je denkt. Je hoeft geen aroma diffuser met etherische oliën aan te schaffen, het bureau te decoreren met lychees en snoep paprika’s of de vloer te testen op gladheid. Wat we wél bedoelen, is dat het geen kwaad kan om te checken of jouw werkplek niet stiekem jouw fysio bezoeken sponsort. Oftewel: staan jouw bureau en scherm op de juiste hoogte, krijg je genoeg frisse lucht en daglicht en sluit jouw werkplek aan bij jouw fysieke behoeften? Is jouw antwoord op één of meerdere vragen ‘nee’? Maak het bespreekbaar met jouw leidinggevende. In kantoortaal: plan een bila in met the boss om te sparren over een gezonde en veilige werkplek.

Drink voldoende water

Iets met een lichaam en tempel. En minimaal twee liter. Het is eigenlijk heel makkelijk! Verruil je dagelijkse bakkies ‘leut’ voor een royaal aantal glazen water en je lichaam en weerstand zullen je dankbaar zijn. Water ruimt namelijk de gifstoffen in je lichaam op en zorgt voor een optimaal energieniveau en de perfecte vochtbalans. Nét wat je nodig hebt om je fit(ter) te voelen. Oh, en wist je dat dehydratie een negatief invloed op je concentratie heeft? Niet heel bevorderend voor je workflow. Staat dat glaasje water al klaar?

Minimaliseer stress

We know, makkelijker gezegd dan gedaan. Maar als wij het kunnen, dan kan jij het ook! En het één is nu eenmaal onlosmakelijk verbonden met het ander. Wie structureel stress voelt, zal zich vaker gammel voelen en zich ziekmelden. En begrijp ons niet verkeerd, soms heb je wat gezonde spanning nodig om een prestatie te leveren. Maar wanneer je meer deadlines hebt dan dat er zandkorrels in Scheveningen liggen en die wekker voor acute druk zorgt, is het tijd om aan de spreekwoordelijke bel te trekken. Breng jouw huidige taken in kaart, verkoop een aantal keer ‘nee’ en geef het bij jouw baas aan als je overloopt van het werk.

Beweeg genoeg

We hate to break it to you, maar zitten is toch écht het nieuwe roken. Wees daarom de trendsetter van de werkvloer en verbreek de e-mailcultuur. Zo blijf je meer in beweging en bespaar je jezelf minstens zes mailtjes die na dato alweer rijp zijn voor het archief. Wandel je al veel naar jouw collega’s? Plak er een onopgemerkte stretchoefening aan vast. En als je

dan toch al bezig bent: verruil die boterham in de kantine voor een wandeling in de frisse lucht. Wist je al dat een wandeling van tien minuten je energieniveau twee uur langer verhoogt doordat er extra zuurstof door je aderen, hersenen en spieren wordt gepompt? Nu ben je fit én productief. You’re welcome!

Skip die zware lunch

Die left-overs van gisteren leken misschien een fantastisch idee voor tussen de middag, maar zijn het niet. We snappen heus wel dat je geen tijd of zin hebt om die 30 minuten aan lunchpauze in rook op te zien gaan voor een lunchmaal à la Jamie Oliver. Maar een gezonde lunch hoeft je niet veel tijd te kosten en geeft je energie voor een hele werkdag. Na een zware maaltijd heeft je lichaam teveel energie nodig om jouw lunch te verteren. Resultaat: je voelt je alles behalve fit. Kies dus liever voor een licht verteerbare lunch, zoals een salade, fruit of een paar gezonde boterhammen.

Maak gebruik van jouw verlof

Verlofdagen zijn er om op te maken, niet om uit te laten betalen. Gun jezelf dus de vakantie die je verdient. Niemand is ervoor gemaakt om 12 maanden rond in robotstand door te rammen. Die vrije dagen zijn er niet uit formaliteit. Je hebt ze nodig! Wist je dat de harde werkers in ons kikkerlandje gemiddeld 22 van de 25 betaalde vakantiedagen benutten die ze van hun werkgever krijgen? Ook wel vertaald als drie verloren dagen aan opladen, potentieel vertoeven op een zonnig oord en zicht op het grotere plaatje: het leven. Wees het voor en zet jouw verlofdagen alvast voor heel het jaar in de agenda. Door goed te plannen en voldoende voorbereidende werkzaamheden uit te voeren, maak ook jíj jezelf misbaar op werk. Spoiler alert: je gaat erna weer fit en uitgerust aan het werk!

Wat doe jij al om fit te blijven op werk?

Deel deze blog

Ook interessant

Zo voorkom je een after vakantie dip

Help! Je vakantie is bijna afgelopen en je moet weer aan het werk. Hierbij 4
Lees blog

Zo ga je de inkakker tegen

Ken je dat gevoel? Je hebt net lekker geluncht en zodra je weer aan het
Lees blog

5 tips om jouw werk goed achter te laten voor je vakantie

Maak een aantal weken voor je vakantie een prioriteitenlijstje. Vaak zijn er nog veel dingen
Lees blog

Zo voorkom je een after vakantie dip

Help! Je vakantie is bijna afgelopen en je moet weer aan het werk. Hierbij 4
Inspire me

Zo ga je de inkakker tegen

Ken je dat gevoel? Je hebt net lekker geluncht en zodra je weer aan het
Inspire me

5 tips om jouw werk goed achter te laten voor je vakantie

Maak een aantal weken voor je vakantie een prioriteitenlijstje. Vaak zijn er nog veel dingen
Inspire me

Altijd op de hoogte willen blijven?

Meld je aan voor de vacature alert!

output-onlinepngtools

#Work specialiseert zich in ondersteunend, commercieel en creatief personeel.