Skip to content

Altijd bereikbaar zijn voor werk? Zó ga je ermee om

thumbnail_image004

Altijd bereikbaar zijn voor werk? Zó ga je ermee om

Nog even snel dat mailtje beantwoorden thuis op de bank, op je heilige zaterdagmiddag een issue oplossen in de groepsapp van collega´s óf dat spoedtelefoontje opnemen van je baas buiten kantooruren. Sounds like you? Je bent niet de enige. Maar hey, dat arbeidscontract van je zei niet dat je 24/7 ‘aan’ moest staan. En kindly reminder: je hebt ook nog een non-digitaal leven. Met deze tips geef je jezelf wat offline uurtjes cadeau!

We vallen maar meteen met de deur in huis: helemaal voorkomen kun je het niet. Toen de gepensioneerde postduiven en gedateerde faxbrieven werden verruild voor hippe e-mails en snelle appjes, leverden we onbewust ook direct een stukje van onze offline vrijheid in. Nu ook oma een smartphone heeft, behoort de digibeet tot een uitstervend ras en is er ruimte voor een nieuw species: de extreem online zichtbare werknemer. We reageren vlotter op een berichtje dan dat we een pakketje terugsturen en wekken met de posts op onze feeds de indruk dat we alsmaar verbonden zijn. Want als we die simpele bietensalade kunnen transformeren tot een 5-sterrenmaal voor op Instagram, hebben we vast ook tijd voor een ‘spoedje’. Toch?

Stel duidelijke grenzen

We hebben goed nieuws en slecht nieuws. Het goede nieuws: je hebt het voor een groot deel zelf in de hand door duidelijke grenzen te stellen en afspraken te maken. Het slechte nieuws? Wie dit niet op tijd doet, zit met de gebakken e-mails en een heropvoedingstraject voor dummies. Zolang je niet aangeeft wat voor jou een wenselijke werkwijze is, zal deze voor jou worden ingevuld. Zorg dus dat je vastlegt wat écht urgent is en dat je de perfecte balans voor jezelf regelt. Ben je eigen baas? Oók dan is het belangrijk om grenzen te stellen en duidelijk te zijn naar je klanten toe over wanneer je bereikbaar bent. Maar vooral ook: wanneer gewoon effe helemaal niet.

Voorkomen is beter dan genezen

Heel cliché, maar ook héél waar. Wist je dat bijna de helft van alle werknemers in Nederland vaak (24%) of zelfs altijd (23%) bereikbaar is buiten werktijd via telefoon, e-mail of WhatsApp? Dit blijkt uit cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het CBS en TNO. Dat zijn heel wat gemiste Netflix aanbevelingen en quality time momenten met je partner of vrienden. Reageer jij zelf ook vaak buitenom kantoortijd op werk gerelateerde appjes? Dan wordt de grens tussen ‘uitzondering en norm’ al snel vaag. Zie het voortaan zo: als het tóch pas morgen opgepakt kan worden, kan dat appje ook wel tot de volgende dag wachten. Om 09.00 uur ’s ochtends is je baas de eerste! Also known as: de norm. Staat het bedrijf spreekwoordelijk in de fik en word je opgepiept voor een spoedklus? Tijd voor een uitzondering! Want toegegeven: ook wij zijn graag weleens werknemer van de maand. Zodra dit een wekelijks akkefietje wordt, is het tijd voor een 1-op-1 ónder werktijd.

Zorg voor een scheiding tussen privé en werk

Als je niet wil dat jouw baas een mening heeft over jouw tijdsintensieve bietensalade op Instagram, is het misschien een idee om niet altijd maar uit gewoonte premium toegang te verlenen tot al jouw socials. Het is niet verplicht om alle vriendschapsverzoeken van collega’s te accepteren of om direct te reageren op appjes puur om het feit dat je online bent. Daarnaast biedt Google’s Android for Work je de mogelijkheid om zakelijke- en privé-apps van elkaar te scheiden. Hiermee zijn werk en privé niet langer een Siamese tweeling én presteer je beter onder werktijd. Wait what? Oké, misschien iets te kort door de bocht. Maar uit onderzoek van People Unboxed blijkt dat meer verbondenheid leidt tot een lagere betrokkenheid. Oftewel: die permanente bereikbaarheid is een bedreiging voor de motivatie en betrokkenheid bij het werk. Werkgevers, take notes!

Vind een manier die voor beide partijen werkt

Uiteindelijk draait het natuurlijk ook gewoon om geven en nemen. Als jouw baas super flexibel omgaat met jouw zoveelste last minute afspraak bij de kaakchirurg (hoera voor de ‘one tooth at a time policy’), geef je daar natuurlijk automatisch wat flexibiliteit voor terug. Maar flexibiliteit hoeft dus niet perse te betekenen dat je er jouw offline vrijheid voor inlevert. Maak afspraken over jouw non-digitale uurtjes, stel duidelijke grenzen voor jezelf en wees er scherp op dat ‘uitzonderingen’ niet stiekem structurele energievreters worden. Oh, en leg eens voor de grap je telefoon weg zodat je niet in de verleiding raakt om diréct wat met al die pop-ups en meldingen te doen. Trust us, het doet wonderen!

Hoe ga jij om met permanente bereikbaarheid voor jouw werk?

Deel deze blog

Ook interessant

Zo voorkom je een after vakantie dip

Help! Je vakantie is bijna afgelopen en je moet weer aan het werk. Hierbij 4
Lees blog

Zo ga je de inkakker tegen

Ken je dat gevoel? Je hebt net lekker geluncht en zodra je weer aan het
Lees blog

5 tips om jouw werk goed achter te laten voor je vakantie

Maak een aantal weken voor je vakantie een prioriteitenlijstje. Vaak zijn er nog veel dingen
Lees blog

Zo voorkom je een after vakantie dip

Help! Je vakantie is bijna afgelopen en je moet weer aan het werk. Hierbij 4
Inspire me

Zo ga je de inkakker tegen

Ken je dat gevoel? Je hebt net lekker geluncht en zodra je weer aan het
Inspire me

5 tips om jouw werk goed achter te laten voor je vakantie

Maak een aantal weken voor je vakantie een prioriteitenlijstje. Vaak zijn er nog veel dingen
Inspire me

Altijd op de hoogte willen blijven?

Meld je aan voor de vacature alert!

output-onlinepngtools

#Work specialiseert zich in ondersteunend, commercieel en creatief personeel.