Skip to content

Dít kun je het beste doen bij een burn-out

thumbnail_image003

Dít kun je het beste doen bij een burn-out

Maar liefst 16% van de werkenden liep er in 2019 mee rond en het is zelfs uitgeroepen tot de nummer één beroepsziekte in ons land: de burn-out. Je weet wel, die onaangename verrassing die ineens pats boem voor de deur staat nadat je net iets te lang hebt geroepen dat je “klaar bent” met alle (werk)stress. Zo eentje waardoor je je abrupt niet meer in staat voelt om je gezicht te laten zien bij de wekelijkse maandagochtend meeting. En alle meetings die daarop volgen. Die, ja. Deze 6 tips helpen je om dit monster aan te pakken.

Pak de rust die je nodig hebt

Helaas, er is geen magische app die jouw burn-out net zo plotseling als dat ‘ie kwam, doet verdwijnen. En ook geen kuurtje die jouw stress kan teleporteren naar ver weg hiervandaan. Wél kun je goed naar je lichaam luisteren. En nu zeg maar ECHT. Gebruik de shitload aan vrije tijd die komt kijken bij een burn-out om je lichaam en geest precies dat te geven wat nu nodig is: rust. No worries, je hoeft echt niet van 9 tot 5 plafonddienst te gaan houden. Al kan een dagelijkse flinke powernap na deze mentale klap zeker geen kwaad. Je moet gewoon veel minder gaan doen dan dat je voorheen deed. En of dat nu betekent dat je heel wat minder uur gaat werken of voorlopig even hélemaal niet werkt, het moet hoe dan ook op een lager pitje. Kijk naast je werk gerelateerde taken ook naar zaken zoals het huishouden, hobby’s of studie en onthoud: less is more.

Zorg voor een routine

Het is even een zooitje nu en so be it. Maar laat het dan in ieder geval wel een gestructureerd zooitje zijn. Oók ‘minder doen’ kan met enige regelmaat. Creëer een vaste structuur waar je elke dag op terug kunt vallen en zorg goed voor jezelf. Oftewel: duik op tijd je bed in, eet gezond op regelmatige tijdstippen en ga elke (ja, élke) dag naar buiten. Door een routine aan te houden, ga je niet in één klap van alles naar niets en gun je jouw lichaam tijd om af te bouwen van het werkleven en te dealen met die shitty burn-out. Daarnaast helpt structuur je bij een sneller herstel.

Ontdek wat jou energie geeft

Raak je al compleet overprikkeld als je de tv aanzet, maar ben je sinds je burn-out baas in breien? Doe dan meer van dat. Achterhaal wat jou energie geeft en skip zo veel mogelijk de dingen waarbij je op voorhand al permanente angstzweet opwekt. Met de nadruk op zoveel mogelijk. Compleet alle energievreters boycotten is ook een no go. In burn-out woorden: zorg dat je energiebalans weer op peil komt. Maak het zo concreet mogelijk voor jezelf door een lijstje te maken van alle “yay’s & nay’s” als het aankomt op jouw energielevel en zorg dat dat in evenwicht is. Zo ben je veel minder kwetsbaar voor ongezonde stress.

Leer je grenzen kennen

Sorry, maar je moet het toch écht horen. Je bent flink over je eigen grenzen heen gegaan en die ongewenste burn-out is daar het nare gevolg van. No worries, het komt echt wel allemaal goed. Maar niet nu meteen en ook niet zonder dat er iets verandert. Tijd om even wat anders om te gaan met die grenzen van je, dus! Wees je bewust van je gevoelens en ga daarmee aan de slag. Wat maakt je super boos, intens verdrietig of juist strontchagrijnig? En op welk punt waren deze gevoelens voorheen het effect van overschreden grenzen? Schrijf je gedachten op papier en breng jouw ‘nieuwe’ grenzen in kaart. Herhaal na ons: tot hier en niet verder!

Blijf in contact met de buitenwereld

Als je thuis zit met een burn-out is het heel makkelijk om alle contacten met de buitenwereld te minimaliseren en in zelfmedelijden in je eigen coconnetje weg te kruipen. Tóch is dat niet het slimste wat je kan doen. Ook niet het meest gezonde. Naast dat je jezelf hiermee isoleert, wordt alles buiten dat coconnetje ineens een stuk spannender. Bovendien wordt die drempel naar re-integratie steeds hoger als je tijdelijk alle banden verbreekt met het werkfront. We get it, met hoe je je nu voelt, zit je niet op een wekelijkse telefonische bila te wachten. Maar eens in de zoveel tijd een korte update kan voor beide partijen geen kwaad en zorgt ervoor dat je óók tijdens jouw burn-out de goede werkrelatie met jouw baas blijft behouden. No pressure: het versturen van een appje zegt echt niet dat je weer in staat bent om te gaan werken. Net zoals dat dat telefoontje met een goede vriend niet gelijk staat aan een uitnodiging voor een kop thee bij jou op de bank. Maar sociale contacten zijn wel belangrijk voor je welzijn. Maak er dus gebruik van!

Accepteer je burn-out

Jup, you’ve crossed the line. Maar dat is nu eenmaal zo en je kunt het niet terugdraaien. Wat je wel kunt doen? Je burn-out accepteren. Misschien wel de moeilijkste stap wanneer je opgebrand bent, maar wel de belangrijkste. Het is er en dat is oké. Zie het als een grote levensles en als iets waar je alleen maar beter en sterker uit kunt komen. Wist je dat juist de mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en de neiging tot perfectionisme kans hebben op een burn-out? Zo, steek die maar in je zak!

Heb jij ooit een burn-out gehad? En zo ja, hoe ging jij hiermee om?

Deel deze blog

Ook interessant

Zo voorkom je een after vakantie dip

Help! Je vakantie is bijna afgelopen en je moet weer aan het werk. Hierbij 4
Lees blog

Zo ga je de inkakker tegen

Ken je dat gevoel? Je hebt net lekker geluncht en zodra je weer aan het
Lees blog

5 tips om jouw werk goed achter te laten voor je vakantie

Maak een aantal weken voor je vakantie een prioriteitenlijstje. Vaak zijn er nog veel dingen
Lees blog

Zo voorkom je een after vakantie dip

Help! Je vakantie is bijna afgelopen en je moet weer aan het werk. Hierbij 4
Inspire me

Zo ga je de inkakker tegen

Ken je dat gevoel? Je hebt net lekker geluncht en zodra je weer aan het
Inspire me

5 tips om jouw werk goed achter te laten voor je vakantie

Maak een aantal weken voor je vakantie een prioriteitenlijstje. Vaak zijn er nog veel dingen
Inspire me

Altijd op de hoogte willen blijven?

Meld je aan voor de vacature alert!

output-onlinepngtools

#Work specialiseert zich in ondersteunend, commercieel en creatief personeel.