Skip to content

Dit zijn de voor- en nadelen van een sabbatical

sabbatical_1[2]

Dit zijn de voor- en nadelen van een sabbatical

Zie jij jezelf al als ware paradijsvogel op sabbatical gaan? Of klinkt zo’n tussenjaar voor jou als alles behalve muziek in de oren? In welk team jij ook zit, er zijn een aantal voors en tegens te benoemen als het aankomt op een langdurige getaway. Ben jij benieuwd naar wat een tussenjaar jou kan opleveren? Wij hebben de voor- en nadelen van een sabbatical voor je op een rijtje gezet. Zodat je het zélf niet meer hoeft te doen.

Het verandert jouw kijk op het leven

Je kent het wel, die prestatiegerichte ratrace: knoerthard studeren, jarenlang alle ballen hoog houden op de werkvloer en vervolgens je pensioen afwachten. Toegegeven, we schetsen ‘m nu wel héél dramatisch. Maar als jij jezelf geen ervaringen buitenom dit geschetste plaatje gunt, is dit wel degelijk je realiteit. Natuurlijk heb je ook nog vakantiedagen, maar let’s be honest: een mens heeft meer nodig dan 20 vakantiedagen per jaar. Voordeel: Een langere periode in het buitenland geeft je de optie om even buiten de gebaande paden te wandelen en te ervaren wat een andere leefstijl je oplevert. Het verandert jouw kijk op het leven en je ontdekt wat je écht belangrijk vindt.

Het nadeel? Nadat je hebt geproefd van hoe het leven óók kan zijn, kan het heel lastig zijn om weer in de routine te komen van het werkende leven. Tegelijkertijd biedt dat ook perspectief op een ander pad binnen jouw carrière. Denk je eraan om in je eentje op sabbatical te gaan? Dan zijn dít dingen die je wil weten!

Je kunt jouw persoonlijke doelen verwezenlijken

Álles waarvoor je in het werkende leven normaal gesproken amper tijd zou hebben, ligt nu veel meer binnen handbereik. En dan hebben we het dus niet alleen over al die luierdagjes op het strand en verse kokosnootsapjes, hè? Want wat dacht je van die cursus waar je al een langere tijd over nadenkt, jouw droom om vrijwilligerswerk te gaan doen of die retraite die je al jaren in gedachten hebt? It’s YOU time!

Een downside hieraan zijn vooral de euro tekens. Want naast het feit dat jouw maandelijkse inkomsten wegvallen tijdens een sabbatical, geef je in de meeste gevallen ook extra geld uit. Daarom is het belangrijk dat je een uitgebreid spaarplan opstelt om die kosten te kunnen dekken. Óf dat je afspraken maakt met jouw werkgever over het sparen van jouw vakantiedagen van 2 jaar, waardoor je geen salaris misloopt. Deze tips helpen jou om jouw sabbatical te plannen.

Je kunt eindelijk eens écht tot rust komen

Een fulltime baan kan best overweldigend zijn. En zelfs als je parttime werkt, blijft het soms lastig om de juiste balans te vinden. Er is veel wat tegelijkertijd ‘moet’: targets behalen, jouw baas pleasen, aan persoonlijke ontwikkeling doen en er nog een sociaal leven op nahouden. Voordat je het weet, zit je in de stroomversnelling en hol je aan jezelf voorbij. Een vakantie is fijn, maar vaak nét iets te kort. Tijdens een sabbatical kun je het er volledig van nemen en heb je alle tijd om zowel fysiek als mentaal tot rust te komen. En dat zijn natuurlijk een hoop pluspuntjes bij elkaar.

Klein minpuntje? Jouw baas kan er misschien íets minder enthousiast op reageren. Het kan zelfs een nadelig effect hebben op jouw carrière. Maar – ja, komt ‘ie – dat biedt ook juist een aantal mooie kansen. Tijdens zo’n sabbatical heb je namelijk ook alle tijd om in alle rust nieuwe vaardigheden en professionele kwaliteiten te ontwikkelen. Is de kans groot dat jouw werkgever negatief reageert, maar wil jij wel dolgraag bij jouw huidige baas terugkomen na jouw sabbatical? Dáár is ook een oplossing voor. Met deze 15 tips maak jij jezelf onmisbaar op werk!

Het is de ultieme kans om het roer om te gooien

Misschien heb je al langer het gevoel dat je niet helemaal op jouw plek zit en dat je toe bent aan een carrièreswitch, maar voel je tegelijkertijd angst to shake things up. Een sabbatical dwingt je om het roer compleet om te gooien en flink wat stappen buiten jouw comfort zone te zetten. Een andere omgeving en een nieuwe situatie zorgen ook voor nieuwe perspectieven. En je weet wat ze zeggen, hè? Een compleet ander leven is slechts één keuze van je verwijderd. So, go for it! Het addertje hierin? Die is er niet. Want je krijgt er hoe dan ook veel creativiteit, energie, plezier en ervaringen voor terug, waardoor jij na jouw tussenjaar zó weer aan de bak kunt binnen een branche waarin jij je helemaal thuis voelt.

Ben jij weleens eerder op sabbatical geweest? En zo ja, wat zijn jouw ervaringen?

 

 

Deel deze blog

Ook interessant

Zo voorkom je een after vakantie dip

Help! Je vakantie is bijna afgelopen en je moet weer aan het werk. Hierbij 4
Lees blog

Zo ga je de inkakker tegen

Ken je dat gevoel? Je hebt net lekker geluncht en zodra je weer aan het
Lees blog

5 tips om jouw werk goed achter te laten voor je vakantie

Maak een aantal weken voor je vakantie een prioriteitenlijstje. Vaak zijn er nog veel dingen
Lees blog

Zo voorkom je een after vakantie dip

Help! Je vakantie is bijna afgelopen en je moet weer aan het werk. Hierbij 4
Inspire me

Zo ga je de inkakker tegen

Ken je dat gevoel? Je hebt net lekker geluncht en zodra je weer aan het
Inspire me

5 tips om jouw werk goed achter te laten voor je vakantie

Maak een aantal weken voor je vakantie een prioriteitenlijstje. Vaak zijn er nog veel dingen
Inspire me

Altijd op de hoogte willen blijven?

Meld je aan voor de vacature alert!

output-onlinepngtools

#Work specialiseert zich in ondersteunend, commercieel en creatief personeel.