Skip to content

Met deze 6 tips heb jij in no time een waanzinnig netwerk

Netwerken #Work

Met deze 6 tips heb jij in no time een waanzinnig netwerk

Het zorgt ervoor dat je de juiste mensen ontmoet, je jouw producten en diensten op een persoonlijk niveau onder de aandacht kan brengen én dat jij jouw connecties kunt uitbreiden. Jep, netwerken it is! Maar hoe doe je dat effectief, dat ‘zakelijk babbelen’? Wij hebben 6 tips voor je op een rij gezet waarmee jij dat waanzinnige netwerk zó in the pocket hebt.

Knoop gewoon dat gesprek aan
Ja, het is écht zo simpel als dat het er staat. Doe. Het. Gewoon. Trek die stoute schoenen aan en die pleister eraf en gaan met die banaan. Geen fantastisch netwerk zónder interactie. Met alleen dat knappe koppie, kom je er namelijk nog niet. Laat weten dat je er bent! En knoop een gesprek aan met mensen die hoog scoren op jouw ‘waarde potentie’-lijstje. En ook niet geheel onbelangrijk: zorg dat je rake vragen stelt aan jouw gesprekspartner die getuigen van inzicht. Zodat jij direct de aandacht hebt. Dit zijn volgens Careerwise de 7 do’s en don’ts tijdens een netwerkgesprek.

Neem áltijd – waar je ook gaat – je visitekaartjes mee
Niets zo erg als op het juiste moment op de juiste plek zijn zónder visitekaartjes op zak. Natuurlijk hoeft het je er niet van te weerhouden om waardevolle contacten te leggen. Maar als het moment daar is waarop er naar je contactgegevens wordt gevraagd, staat een visitekaartje natuurlijk wel wat chiquer dan een volgekliederd kassabonnetje. Grote kans ook dat die potentiële business partner je niet zal bellen, omdat de persoon in kwestie: A, jouw handschrift moeilijk weet te ontcijferen of B, je de spreekwoordelijke bus hebt gemist door het gebrek aan een professionele uitstraling. Strooi die visitekaartjes dus in jouw tas als confetti. Thank us later! Oh en als je dan toch al bezig bent: dít is waar een goed visitekaartje aan moet voldoen.

Wees vroeg aanwezig op zakelijke evenementen
En nee, niet alleen zodat jij je niet awkward en bekeken hoeft te voelen zodra jij een volle zaal in hobbelt. Er is namelijk een nog veel betere reden om fashionably early te zijn: je hebt de gastheer/vrouw helemaal voor jezelf. Nee, je bent er niet om een date te scoren. Maar wél om er jouw voordeel uit te halen dat waarschijnlijk nog niemand anders dé persoon heeft ingepikt die álles weet over de ‘belangrijke’ aanwezige personen. Vind je het zelf eng om de eerste stap te zetten? Laat je voorstellen door de gastheer- of vrouw aan iemand die je de moeite waarde lijkt om te leren kennen. 

Blijf altijd jezelf
Het is logisch dat jij je van jouw beste kant wil laten zien en dat je indruk wil maken op de mensen die jij graag terugziet in jouw netwerk. Maar wijk hierbij niet af van wie je daadwerkelijk bent. Wees gewoon jouw authentieke zelf. Dát is uiteindelijk waarvoor mensen moeten kiezen. Jij als persoon en alle kwaliteiten en eigenschappen die daarbij komen kijken horen doorslaggevend te zijn bij het aangaan van een nieuwe samenwerking. Níet de versie die je pretendeerde te zijn tussen de bitterballen door. En let’s be honest: wie is er ooit gelukkig geworden van ‘door de mand vallen’? Exactly.

Zorg voor een follow-up
Kennismaken met mogelijke ‘business boosters’ en zakelijke inzichten delen, is natuurlijk allemaal heel leuk en aardig. Maar zolang je er geen vervolg aan geeft, heeft het maar weinig effect. Nee, je hoeft écht niet in alle gevallen voor de week erop een koffiedate in te plannen. Want niet elk persoon zal direct in deze fase relevant zijn voor jouw bedrijf. En als je dit bij iedereen doet, zit jouw agenda bovendien in no time bommetje vol. Wat je wél altijd zou moeten doen, is jouw visitekaartje geven. Of nog beter: om iemands visitekaartje vragen. Zodat jij zelf in charge bent en telefonisch of digitaal contact kunt leggen. Maar je kunt natuurlijk ook gaan voor deze follow-ups na het netwerken.

Kies voor een netwerk stijl die bij jou past
Leg jij jouw nieuwe zakelijke contacten liever via LinkedIn? Of voel jij je als een vis in het water in de vele business Facebook-groepen binnen jouw branche? Go for it! Netwerken = netwerken. Oók als dat betekent dat je die eerste stap digitaal zet. Als je kiest voor een manier van netwerken die goed bij jou past als persoon, sta je ook het meest in jouw kracht. En wedden dat juist dat jou een waanzinnig netwerk gaat opleveren?

Wat zijn jouw ultieme tips om effectief te netwerken?

Deel deze blog

Ook interessant

Zo voorkom je een after vakantie dip

Help! Je vakantie is bijna afgelopen en je moet weer aan het werk. Hierbij 4
Lees blog

Zo ga je de inkakker tegen

Ken je dat gevoel? Je hebt net lekker geluncht en zodra je weer aan het
Lees blog

5 tips om jouw werk goed achter te laten voor je vakantie

Maak een aantal weken voor je vakantie een prioriteitenlijstje. Vaak zijn er nog veel dingen
Lees blog

Zo voorkom je een after vakantie dip

Help! Je vakantie is bijna afgelopen en je moet weer aan het werk. Hierbij 4
Inspire me

Zo ga je de inkakker tegen

Ken je dat gevoel? Je hebt net lekker geluncht en zodra je weer aan het
Inspire me

5 tips om jouw werk goed achter te laten voor je vakantie

Maak een aantal weken voor je vakantie een prioriteitenlijstje. Vaak zijn er nog veel dingen
Inspire me

Altijd op de hoogte willen blijven?

Meld je aan voor de vacature alert!

output-onlinepngtools

#Work specialiseert zich in ondersteunend, commercieel en creatief personeel.