Skip to content

Moederschap en werk combineren: dé 5 gouden tips

Ontwerp zonder titel (1)

Moederschap en werk combineren: dé 5 gouden tips

Je dacht dat de combinatie werk plus een privéleven onderhouden al een sport was. Totdat je moeder werd. Toen ontdekte je: het moederschap en werk combineren… dát is pas topsport. Eentje zonder rusttijd en wissels. Althans, zo kan het voelen. Want het moederschap en jouw job ís te combineren. Heel goed zelfs. Dit zijn onze 5 gouden tips voor jou als kersverse moeder.

Tip #1: Zeg vaarwel tegen perfectionisme
Wees. Niet. Zo. Streng. Voor. Jezelf. Herhaal je ‘m zelf nog even hardop? Je kunt niet een topmoeder zijn én alle verantwoordelijkheden op je nemen op de werkvloer én het huishouden standaard op orde hebben én er dagelijks uitzien om door een ringetje te halen. Zelfs zonder kind is dit een verwachting waar vrijwel niemand aan kan voldoen. Stop met het veroordelen van jezelf en erken dat jouw leven er nu anders uitziet. Je mag daarin op sommige vlakken best een stapje terug doen. Zodra jij vanuit een plek van rust kijkt naar wat wél mogelijk is, zul je zien dat je nieuwe manieren vindt om de resultaten te behalen waarnaar jij verlangt. Met deze 12 manieren neem jij met gemak afscheid van jouw perfectionisme.

Tip #2: Kies bewust voor flexibele werkuren
Sta je bijna elke dag met het zweet op je voorhoofd je kleintje te voeden? Want: de tijd tikt. Want: in *3, 2, 1* start de volgende meeting. Om nog maar te zwijgen over de middagdutjes die onmogelijk te timen zijn met die wekelijks terugkerende brainstorms. Het is oké. Logisch vooral. Maar op de lange termijn niet uit te houden. Niet zonder dat er iets verandert. Trek aan de bel en ga met jouw baas in gesprek over flexibele uren. Je weet wel, zo’n geaccordeerde buigzame agenda zodat jij weer even op adem kunt komen. Op die manier heb jij jouw gezinsleven en werkleven beter in balans. En ben jij zowel thuis als op de (digitale) werkvloer een stuk gelukkiger én productiever.

Tip #3: Leer vaker ‘nee’ zeggen
“Ben je morgen aanwezig bij de dagstart?” Nee. “Geef je ons nog even een terugkoppeling van dat project?” Nee. Oké, een tikkeltje overdreven natuurlijk. Je wil nog wél dat jouw collega’s je kunnen uitstaan nu je moeder bent. Maar je moet toegeven dat het wel even lekker klonk? De achterliggende boodschap: je mag jouw prioriteiten heroverwegen en daarin vaker nee zeggen. Tegen de dingen waar je normaal gesproken automatisch ‘ja!’ op zegt. Tijd is je meest waardevolle bezit en al helemaal als je kinderen hebt. Door iets vaker vriendelijk (of niet) af te wijzen, geef je duidelijker je grenzen aan, zal time management je een stuk beter afgaan en weten jouw collega’s exact wat ze aan je hebben. Fijn voor iedereen dus, dat ‘nee zeggen’. Blijft dit een ding voor je? Dít is hoe jij in 11 stappen nee leert zeggen.

Tip #4: Besteed taken strategisch uit
Deze gouden tip is minder geschikt voor de perfectionisten onder ons. Maar hey, bij onze eerste gouden tip hebben we je al verteld dat je dat stukje vol-le-dig los mag laten. Je hoeft het namelijk niet állemaal zelf te doen. Je kan alle hulp gebruiken en daar mag je ook bewust naar vragen. Kies bijvoorbeeld strategisch voor de uitbesteding van de boodschappen, koken en bijles geven. Het kost je misschien wat extra geld of welwillendheid van je omgeving, maar het levert je wel een hoop extra energie en rust op. Lees: er ontstaat ineens veel meer ruimte om je toe te wijden aan jouw werk en de activiteiten die jouw voorkeur hebben. Sounds like a plan, right? Hier wat inspiratie om jouw huishoudelijke taken uit te besteden.

Tip #5: Stop met jezelf vergelijken
Dit is er eentje die je op jouw koelkast mag plakken. In koeienletters. Onderstreept. In het rood, het liefst. Want ondanks alle gouden tips, is er geen gouden formule. Geen one-size-fits-all oplossing voor het combineren van het moederschap met werk. Elke moeder is anders en elke situatie is anders. Wat voor een ander werkt, hoeft niet voor jou te werken. Stop dus met jezelf te vergelijken met andere moeders. Het gaat erom wat voor jou belangrijk is, waar jíj energie uit haalt en wat voor jóuw kinderen het beste werkt. Het blijft experimenteren. Voor élke ouder. Maar you’ve got this!

Wat is jouw gouden tip voor het combineren van het moederschap en werk?

Deel deze blog

Ook interessant

Zo voorkom je een after vakantie dip

Help! Je vakantie is bijna afgelopen en je moet weer aan het werk. Hierbij 4
Lees blog

Zo ga je de inkakker tegen

Ken je dat gevoel? Je hebt net lekker geluncht en zodra je weer aan het
Lees blog

5 tips om jouw werk goed achter te laten voor je vakantie

Maak een aantal weken voor je vakantie een prioriteitenlijstje. Vaak zijn er nog veel dingen
Lees blog

Zo voorkom je een after vakantie dip

Help! Je vakantie is bijna afgelopen en je moet weer aan het werk. Hierbij 4
Inspire me

Zo ga je de inkakker tegen

Ken je dat gevoel? Je hebt net lekker geluncht en zodra je weer aan het
Inspire me

5 tips om jouw werk goed achter te laten voor je vakantie

Maak een aantal weken voor je vakantie een prioriteitenlijstje. Vaak zijn er nog veel dingen
Inspire me

Altijd op de hoogte willen blijven?

Meld je aan voor de vacature alert!

output-onlinepngtools

#Work specialiseert zich in ondersteunend, commercieel en creatief personeel.