Skip to content

Solliciteren op afstand: zó haal je er het maximale uit

solliciteren op afstand

Solliciteren op afstand: zó haal je er het maximale uit

Het kan best onwennig zijn, met je snoet achter de laptop jezelf voorstellen als toekomstige collega. Tóch is een sollicitatie via Skype nu een heel stuk normaler dan een terras dagje op een zonnige dag. Wil jij graag digitaal indruk maken op die potentiële werkgever zodat ‘ie je in de toekomst ook voor een offline bakkie uitnodigt? Dit zijn jouw must do’s voor een online killer sollicitatie!

Dress for success
Presenteer jezelf op een verzorgde manier en draag wat je normaal ook zou dragen naar een sollicitatie. Laat die comfy trui dus lekker in de kast hangen en laat jezelf wardrobe wise van jouw formele kant zien. Breng dat kapsel in model en test voorafgaand aan het gesprek of de camera net zo goed gaat op jouw outfit als jij zelf. Lees: een streepjesprint kan de kijker aan de andere kant onbewust migraine opleveren en een te fel kleurtje haalt waarschijnlijk alle aandacht van jouw knappe kop. Iets wat we natuurlijk níet willen.

Zorg voor een neutrale setting
Jouw elevator pitch komt het beste op jouw gesprekspartner over als jouw omgeving zakelijk en neutraal oogt en klinkt. De legoblokjes van de kids, spontane vakantiekiekjes op de achtergrond of paraderende kat dragen hier niet perse aan bij. Datzelfde geldt voor die ratelende wasmachine of dat gitaarspel van jouw muzikale huisgenoot. Zorg dus voor een rustig uitziende plek zónder ruis. Want thuis of niet: een sollicitatiegesprek blijft the real deal. Oók wanneer je digitaal jouw dream job moet binnenhalen.

Focus je op jouw gesprekspartner
Het is misschien heel verleidelijk om jouw Skype scherm te gebruiken als spiegel en constant afgeleid te raken door dat ene opstandige plukje. Óf om tijdens het praten af te dwalen en jouw ogen te richten op iets in jouw directe omgeving. Klein advies: Doe. Het. Niet. Hierdoor kan je ongeïnteresseerd overkomen en de indruk wekken dat jij niet volledig gefocust bent op jouw gesprekspartner. Maak dus – zoals je dat offline ook zou doen – veel oogcontact en kijk recht in de camera wanneer je praat. Non-verbale communicatie is óók communicatie.

Skip (zoveel mogelijk) de spiekbriefjes
Stel je eens voor, een sollicitatiegesprek zonder voorbereiding. Omdat je álles wat je te zeggen hebt zó van het scherm af kunt lezen. Aantekeningen kunnen natuurlijk mega handig zijn tijdens een digitale sollicitatie, maar ook extreem gevaarlijk. Het laatste wat je namelijk wil, is dat de persoon met wie je praat doorheeft dat je iets aan het oplezen bent. Daarnaast staan ‘ingestudeerd praten’ en ‘onvoorbereid overkomen’ bij werkgevers niet bepaald in de top 3 van must-have eigenschappen bij sollicitanten. Natuurlijk kun je bést met een spiekbriefje werken, maar dan hoogstens voor wat steekwoorden. Want: less is more. En met oogcontact heb je een grotere kans op die baan dan met “post-it contact”. Neem dat maar van ons aan.

Wees voorbereid op technische flaws
Niets zo vervelend als je moeten afvragen wat diegene tussen het gehaper door nou precies aan je vroeg. Wat je in zo’n situatie vooral níet moet doen: op de gok knikken op een open vraag. Bespaar jezelf een ongemakkelijke setting of misgelopen info door jouw gesprekspartner te vragen om de vraag te herhalen als de verbinding slecht is of als er sprake is van ruis. Is de persoon met wie je aan het Skypen bent inmiddels aan het beatboxen zonder dat hij of zij het zelf weet? Geef het technische mankement aan en stel voor om opnieuw verbinding te maken. Maar vooral: test alle techniek ruim van tevoren voordat je jouw call in gaat. Dit geldt ook voor het beeld. Want eerlijk is eerlijk, een werkgever heeft natuurlijk geen boodschap aan jouw ingezoomde onderkin of aan een beeld met één pixel.

Zorg voor een professionele houding
Dat je met onderuit gezakt zitten geen punten scoort, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Tóch is jouw houding tijdens een online sollicitatie iets waar je extra aandacht aan moet besteden. Want daar waar het mensenoog gelijk staat aan een groothoeklens, geldt dit voor jouw laptop camera natuurlijk niet. Zorg er dus voor dat de persoon met wie je het gesprek voert jouw professionele houding en gezichtsuitdrukkingen goed te zien krijgt. Oftewel: dat jouw hoofd (met wat ruimte erboven) en bovenarmen goed in beeld zijn, jouw karakter van het beeldscherm spat en de belichting goed is. Zit je klaar? Voorstellen maar!

Oh en bonus tip: ontspan, geniet & laat ze zien wat je in huis hebt. Solliciteren is namelijk hartstikke leuk.

Heb jij al weleens een sollicitatie gehad via Skype? Wat heb jíj daarvan geleerd?

Deel deze blog

Ook interessant

Zo voorkom je een after vakantie dip

Help! Je vakantie is bijna afgelopen en je moet weer aan het werk. Hierbij 4
Lees blog

Zo ga je de inkakker tegen

Ken je dat gevoel? Je hebt net lekker geluncht en zodra je weer aan het
Lees blog

5 tips om jouw werk goed achter te laten voor je vakantie

Maak een aantal weken voor je vakantie een prioriteitenlijstje. Vaak zijn er nog veel dingen
Lees blog

Zo voorkom je een after vakantie dip

Help! Je vakantie is bijna afgelopen en je moet weer aan het werk. Hierbij 4
Inspire me

Zo ga je de inkakker tegen

Ken je dat gevoel? Je hebt net lekker geluncht en zodra je weer aan het
Inspire me

5 tips om jouw werk goed achter te laten voor je vakantie

Maak een aantal weken voor je vakantie een prioriteitenlijstje. Vaak zijn er nog veel dingen
Inspire me

Altijd op de hoogte willen blijven?

Meld je aan voor de vacature alert!

output-onlinepngtools

#Work specialiseert zich in ondersteunend, commercieel en creatief personeel.