Skip to content

(Thuis)werken en gezond eten? Zó doe je het!

Gezond eten tijdens werk

(Thuis)werken en gezond eten? Zó doe je het!

Thuiswerken. We weten inmiddels niet meer beter. Tenzij je gezegend bent met een heerlijk kantoortje, natuurlijk. Maar vanaf waar je ook jouw werkuren uitzit, er is één belangrijk ding dat de kwaliteit van jouw werkuren kan maken of kraken: jouw voeding. Want thuiswerken en gezond eten, hoe doe je dat? Nou, zo!

Zorg voor structuur gedurende jouw werkdag

Wees eens even heel eerlijk. Hoe vaak heb jij je inmiddels al laten verleiden tot langer in bed liggen. Of juist tot een dagje vanuit hyperfocus doorknallen. Om vervolgens klokslag 15.00 uur tot de conclusie te komen dat je slechts een bammetje achter je kiezen hebt zitten. Niet héél goed voor je lijf, natuurlijk. En ook niet heel handig voor je brein. Want wat komt er vaak na die hyperfocus op lege maag? Juist, een complete uitputtingsslag waarbij dat meest simpele mailtje niet eens meer uit je vingers komt. De ultieme oplossing? Structuur! Het is even doorbijten als je geen structuur gewend bent, maar het levert je wel een hoop op. Zoals gezonde maaltijden op maatschappelijk geaccepteerde tijdstippen bijvoorbeeld. Tip: zet voortaan een wekker voor elke maaltijd en blok momenten in jouw agenda voor jouw ontbijt, lunch en tussendoortjes. Zo weet je zeker dat je het niet vergeet en neem je bewuste momenten op de dag om te eten.

Wees goed voorbereid

Niets zo vervelend als jouw hele lunchpauze al kwijt zijn aan de voorbereiding ervan. Dus wat gebeurt er negen van de tien keer dán? Je kiest voor makkelijk en snel. En die optie is niet altijd even gezond. Daar heb je in het moment zelf misschien niet zo’n last van, maar op de lange termijn wel. Los van dat het geen feestje is voor jouw weerstand en gewicht, zul je merken dat je minder energie krijgt, jouw focus erop achteruit gaat en het dramatische effecten heeft op jouw productiviteit. Hoe te voorkomen? Simpelweg door de juiste voorbereiding. Doe elke dag na jouw werkdag even wat research voor gezonde en lekkere recepten en ga ze vervolgens alvast preppen voor de volgende werkdag. Ja, dat lees je goed. Prepmeals zijn er niet alleen voor succesvolle work-outs, maar ook voor geslaagde werkdagen. Bovendien kun je op die manier veel bewuster van jouw eetmomenten genieten. Kwestie van uit de koelkast pakken en/of opwarmen en smullen maar! Oh en over die productiviteit gesproken… Dit zijn de 5 manieren om productiever te zijn tijdens je werk.

Zorg dat er geen verleidingen zijn

Een reden om al helemaal geen moeite te steken in gedegen maaltijden voor jouw werkdag? Al die zakken chips die van een afstandje met je aan het flirten zijn. Het lijkt heel verleidelijk, we know. Maar de resultaten van dat soort taferelen zijn minder om over naar huis te schrijven. Want: vette vingers = een smerig toetsenbord. Geraffineerde suikers en vetten = een ongezond lijf en een sugar dip die jouw deadline in de weg zit. En al die onnodige calorieën = de kilo’s vliegen eraan voordat je het doorhebt. Niet iets waarop je zit te wachten natuurlijk. En we kennen de struggle. Want zo’n snack ligt thuis veel meer binnen handbereik. Maar als je ervoor zorgt dat die verleidingen er überhaupt niet zijn, kun je ook niet in de verleiding raken. Koop het dus niet of zorg dat het uit jouw zicht blijft. Jouw lijf, concentratie en toetsenbord zullen je dankbaar zijn! Blijft het lastig? Hier zijn 8 manieren om te stoppen met snacken tijdens het werken.

Blijf voldoende drinken

Ooit een werkdag afgerond en je ineens gerealiseerd dat je geen druppel water hebt gedronken? Maar dan ook gewoon NIET? Foute boel! Los van dat je daarmee behoorlijk uitgedroogd de dag afsluit, kun je door genoeg te drinken ook veel beter nadenken. Bovendien zit je tijdens jouw werk een hoop. Het drinken van water kan voorkomen dat je last krijgt van spierkrampen en pijnlijke gewrichten. En ook niet geheel irrelevant: water is de ultieme booster van jouw energie, stemming en immuunsysteem. Staat dat glas al klaar? We hebben een beter idee: vul elke ochtend een twee liter water kan en zet ‘m naast je neer. Zo weet je zeker dat je niet vergeet te drinken. You’re welcome!

Maak een uitgebreide lunch voor jezelf

Ben je nu eenmaal een zoetekauw van nature of betrap je jezelf – ondanks gestructureerde en gezonde eetgewoontes – alsnog op snacken? Zorg dan dat je lunch zó uitgebreid is, dat jouw lichaam daar niet eens meer ‘behoefte’ aan heeft. En nee, met een uitgebreide lunch bedoelen we niet zes boterhammen. Want die koolhydraatjes hebben hetzelfde negatieve effect op jouw concentratie als die snacks zelf. Wat we wel bedoelen? Een lunch bomvol groenten en eiwitten. Zo heb je langer een verzadigd gevoel en eindig jij jouw werkdag met de wetenschap dat je qua voeding goed voor jezelf hebt gezorgd. En dat is wel een schouderklopje waard. Om er alvast mee af te trappen, hebben we hier voor jou 28 simpele en gezonde lunch recepten voor tijdens werk.

Hoe zorg jij ervoor dat jij tijdens een (thuis)werkdag gezond blijft eten? Deel jouw tips in de reacties.

Deel deze blog

Ook interessant

Zo voorkom je een after vakantie dip

Help! Je vakantie is bijna afgelopen en je moet weer aan het werk. Hierbij 4
Lees blog

Zo ga je de inkakker tegen

Ken je dat gevoel? Je hebt net lekker geluncht en zodra je weer aan het
Lees blog

5 tips om jouw werk goed achter te laten voor je vakantie

Maak een aantal weken voor je vakantie een prioriteitenlijstje. Vaak zijn er nog veel dingen
Lees blog

Zo voorkom je een after vakantie dip

Help! Je vakantie is bijna afgelopen en je moet weer aan het werk. Hierbij 4
Inspire me

Zo ga je de inkakker tegen

Ken je dat gevoel? Je hebt net lekker geluncht en zodra je weer aan het
Inspire me

5 tips om jouw werk goed achter te laten voor je vakantie

Maak een aantal weken voor je vakantie een prioriteitenlijstje. Vaak zijn er nog veel dingen
Inspire me

Altijd op de hoogte willen blijven?

Meld je aan voor de vacature alert!

output-onlinepngtools

#Work specialiseert zich in ondersteunend, commercieel en creatief personeel.