Skip to content

Zo behoud je het teamgevoel in crisistijd

#work vrijmibo

Zo behoud je het teamgevoel in crisistijd

Nu thuiswerken de norm is geworden, die wekelijkse Zoom borrels in frequentie beginnen af te nemen, is het ‘spannende’ er wel een beetje vanaf. De connectie met het team wordt steeds minder, want hey: je ziet de keukentafel simpelweg vaker dan jouw collega’s. Hashtag ‘Team-spirit-ver-te-zoeken’. Wil je die bonding vibes weer terugkrijgen? Werkgevers opgelet! Dít zijn 5 tips om het teamgevoel in crisistijd te behouden.

Digitale dagstart
Klinkt heel simpel en dat is het eigenlijk ook. Maar guess what? Het effect is groot. Een digitale dagstart is namelijk niet alleen super goed voor het teamgevoel, maar ook voor een goede communicatie en productiviteit. Want laten we eerlijk wezen: zonder check-up momenten met het team verdwijnen we al gauw in ons eigen deadline bubbeltje. En hebben we werkelijk waar geen énkel idee wat er nou precies aan de andere kant van het scherm speelt. Door dagelijks de werkdag digitaal af te trappen met collega’s hebben we dus wél een idee. Een concreet idee zelfs. Bovendien geeft het de gelegenheid om elkaar te helpen waar nodig. Zei iemand daar #teamwork? Investeer in online tools voor samenwerking
Mailen, mailen en nog eens mailen. Nog even en we kunnen het er als side job naast nemen. Irritant en totaal niet efficiënt. Want je weet wat ze zeggen: bellen is sneller, hè? Communiceren per mail gedurende een thuiswerkperiode is een dagtaak op zichzelf. En ain’t nobody got time for that! Zorg daarom dat je investeert in goede online tools voor samenwerking. Don’t get us wrong, want we hoeven ook écht niet dagelijks van negen tot vijf met ons mik op Zoom of Teams. Daarom kun je naast opties voor videobellen ook chatfuncties in het leven roepen. Jouw verzoekjes of vragen in een zakelijke chattool tikken gaat nu eenmaal een stuk sneller dan een mail typen. Oh, en niet geheel onbelangrijk: de reactie komt ook sneller. Een populaire zakelijke chattool voor informeel contact is Slack. Chatten maar! Pssst… Met deze 15 apps blijf je in contact met jouw collega’s.

Doe analoge spellen en zorg voor gezellige sociale interactie
Iets met ‘het leven’ en ‘zelf de slingers ophangen’. Dat ja. Werken moet namelijk ook een feestje blijven. En als je de team spirit wil behouden, mag het ook weleens níet om werk draaien. Graag zelfs. Socializen, vrijmibo’s, die beruchte pubquiz en kwartaal uitjes horen er gewoon bij en zorgen voor bonding en gezelligheid. So don’t miss out! Bovendien zorgt de crisistijd bij veel werknemers voor eenzaamheid en stress. Een digitaal borreltje met de collega’s is dan dus zeer welkom. Maar wist je ook dat er een hoop analoge spellen zijn die je met jouw teamies kunt doen? Onze favorietjes zijn Ranking the Colleagues (hét spel om jouw collega’s beter te leren kennen), de digitale Espace Room (do we need to say more) en ouderwets bingospelen, inclusief de prijzen (anders is er natuurlijk niks aan). Andere leuke ideeën zijn: een gezamenlijke Spotify playlist starten, elkaar een exclusief kijkje achter de schermen geven van je thuiswerkplek of een kwebbel kwartiertje op de woensdag om de week mee te breken. Hier vind je meer inspiratie voor wat online gezelligheid met Le Team.

Word samen fit
Het is niet wat je denkt! We gaan je geen digitale bootcamps met het team aanpraten. Want niet iedereen zit erop te wachten om in het zicht van collega’s met onze zwetende kipfiletjes te zwaaien. Maar dat onze fitheid het flink te verduren krijgt tijdens een lockdown is een feit. Gelukkig zijn er nog veel meer manieren waarop je samen fit kunt worden én blijven. Wat dacht je van één-op-één (digitale) wandel meetings? Zo blijf je allebei in beweging én steek je die bila’s op een creatievere manier in. Daarnaast is het een go-to tip om als werkgever een dagelijks halfuurtje beweging als ‘moetje’ bij jouw werknemers in de agenda te zetten. Zo voorkom je samen dat de pauzes erbij in schieten. En kun je elkaar erop aanspreken en motiveren als jij jouw teamies op mailgedrag betrapt tijdens dat ‘move-your-ass’ halfuurtje van de dag. Wedden dat jullie zo vanzelf meer gaan bewegen? But there’s even more! Hier zijn nóg meer manieren om thuiswerkende werknemers gemotiveerd en fit te houden.

Waardering op de deurmat
Waardering is key. Óok op afstand. Correctie: vóóral op afstand. Dat complimentje of die extra lekkere koffie is in real-life al gauw gegeven. Daarnaast sta je tijdens fysieke meetings veel sneller stil bij behaalde successen. Maar oh boy, wat is het belangrijk om dat óók op afstand te blijven doen. Om te motiveren, een extra steuntje in de rug te bieden en werknemers eraan te herinneren waarvoor ze het ook alweer doen. En oh ja, om jezelf geliefd te maken als werkgever natuurlijk (ook niet geheel irrelevant). Stuur een bloemetje, XXL luxe chocoladereep, een cadeaubon of een handgeschreven kaart. Het maakt echt het verschil en zorgt voor een sterker teamgevoel. Trust us on this one!

Wat doe jij in deze tijd om het teamgevoel te behouden? Deel jouw tips in de reacties!

Deel deze blog

Ook interessant

Zo voorkom je een after vakantie dip

Help! Je vakantie is bijna afgelopen en je moet weer aan het werk. Hierbij 4
Lees blog

Zo ga je de inkakker tegen

Ken je dat gevoel? Je hebt net lekker geluncht en zodra je weer aan het
Lees blog

5 tips om jouw werk goed achter te laten voor je vakantie

Maak een aantal weken voor je vakantie een prioriteitenlijstje. Vaak zijn er nog veel dingen
Lees blog

Zo voorkom je een after vakantie dip

Help! Je vakantie is bijna afgelopen en je moet weer aan het werk. Hierbij 4
Inspire me

Zo ga je de inkakker tegen

Ken je dat gevoel? Je hebt net lekker geluncht en zodra je weer aan het
Inspire me

5 tips om jouw werk goed achter te laten voor je vakantie

Maak een aantal weken voor je vakantie een prioriteitenlijstje. Vaak zijn er nog veel dingen
Inspire me

Altijd op de hoogte willen blijven?

Meld je aan voor de vacature alert!

output-onlinepngtools

#Work specialiseert zich in ondersteunend, commercieel en creatief personeel.