Skip to content

Zó doe je het: zonder diploma het werkveld in

siora-photography-hgFY1mZY-Y0-unsplash

Zó doe je het: zonder diploma het werkveld in

Help! Een nieuwe baan vinden is al lastig genoeg als je de nodige papieren op zak hebt. Maar wat als jij niet die afgeronde opleiding op jouw naam hebt staan en dat diploma ontbreekt? Dan kun je al snel het gevoel hebben dat je die baan nooit gaat vinden. Met deze tips lukt het je ook om het werkveld in te gaan zónder diploma.

Wees altijd eerlijk
Misschien is het verleidelijk om zo lang mogelijk te verzwijgen dat je die opleiding niet hebt afgerond en niet dat gevraagde diploma hebt. Maar ons advies: doe het niet. Wees gewoon altijd vanaf het begin transparant over jouw ervaring en diploma’s. Zo voorkom je ongemakkelijke situaties en onnodig verspilde tijd voor beide partijen. Zorg ook dat het duidelijk op jouw CV staat en draai er niet om heen met termen als: gevolgd of ‘nog af te ronden’. Niemand zit op een kat-en-muis-spelletje te wachten waarbij de waarheid vroeg of laat alsnog boven tafel komt. Eerlijkheid duurt het langst.

Benoem de successen op jouw cv
Eerlijk of niet: bij solliciteren komt er ook altijd een stukje marketing kijken. En het is geen geheim dat we allemaal de beste versie van onszelf willen laten zien om die ene baan binnen te slepen. Zolang er geen onwaarheden op jouw cv staan, is er dan ook niets mis met het tactisch en strategisch verkopen van jezelf. Hoe je dat doet? Door de nadruk te leggen op al het positieve dat er wél is. Heb jij jezelf in jouw eerdere loopbaan zonder diploma naar de top gewerkt als bedrijfsleider? Geef het een prominente plek op jouw cv! Datzelfde geldt voor al jouw aantoonbare talenten. Own it! Jij bent niet jouw diploma. Bekijk hier 15 praktische tips voor een goed cv.

Zorg dat je de recruiter een stapje voor bent
Je kunt geduldig afwachten tot de recruiter jou belt aan de hand van jouw cv. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon zélf de telefoon oppakken om de situatie vooraf al uit te leggen. Het kan namelijk enorm helpen als jij open kaart speelt, krachtig weet te vertellen over welke vaardigheden jij beschikt en laat zien dat jij in jezelf gelooft. Dat diploma mag er dan misschien niet zijn, maar wat breng jij wél? En waarom is dat wat jij brengt super relevant en waardevol voor die job. Daarnaast kun je ook overwegen om jezelf online te pitchen op LinkedIn met een video waarin jij vol zelfvertrouwen staat achter jouw verhaal. Brutale mensen hebben de halve wereld en lef wordt altijd gewaardeerd.

Kies een baan waarvoor je geen diploma nodig hebt
Je kunt natuurlijk altijd een poging wagen binnen de branches waarbij je stiekem niet aan alle voorwaarden voldoet. Want: hallo, mogen we dromen? Dat mag zeker! Maar wist je ook al dat er veel banen zijn in sectoren waar je ook zonder diploma aan de slag kan? Ontdek hier de top 10 beroepen zonder vereiste opleiding. Daarnaast zijn er ook beroepen met leer-werktrajecten. Voorbeelden van branches waarbij dit een optie is, zijn het onderwijs, de techniek en de zorg. Hoe je dat voor je kunt zien? Je doet een zij-instroom traject waarbij je intern een opleiding volgt terwijl je intussen ervaring opdoet in het werkveld. Win-win! Maar je kunt natuurlijk ook voor de commerciële wereld kiezen. Als verkoopmedewerker of productiemedewerker kun je namelijk meestal direct aan de slag zonder een afgeronde opleiding. Ook op Hashtag Work zijn er een hoop vacatures te vinden zonder vereiste opleiding.

Stop nooit met jezelf ontwikkelen
Je groeit door te blijven leren en jezelf constant te ontwikkelen. En gelukkig is het daar ook nooit te laat voor. Heb je dus een droombaan in gedachten waarvoor je nu niet in aanmerking komt door dat ontbrekende diploma? Overweeg dan om op latere leeftijd alsnog te studeren. Je hoeft in dit geval niet altijd perse een fulltime studie te volgen van vier jaar. Je kunt er ook voor kiezen om parttime te studeren of vakinhoudelijke trainingen te volgen. Voel je nu blinde paniek, omdat het voor jouw gevoel dan nog veel langer duurt voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt? Dat hoeft dus helemaal niet! Het kan ook prima naast elkaar bestaan. Want wat heeft die werkgever nou liever? Iemand met een diploma dat dateert uit het jaar 2000 of iemand die in staat is om zichzelf continu te ontwikkelen? Kies jij maar!

Heb jij zelf ervaring met solliciteren zonder een vereiste opleiding? Deel jouw ervaringen en tips in de reacties!

Deel deze blog

Ook interessant

Zo voorkom je een after vakantie dip

Help! Je vakantie is bijna afgelopen en je moet weer aan het werk. Hierbij 4
Lees blog

Zo ga je de inkakker tegen

Ken je dat gevoel? Je hebt net lekker geluncht en zodra je weer aan het
Lees blog

5 tips om jouw werk goed achter te laten voor je vakantie

Maak een aantal weken voor je vakantie een prioriteitenlijstje. Vaak zijn er nog veel dingen
Lees blog

Zo voorkom je een after vakantie dip

Help! Je vakantie is bijna afgelopen en je moet weer aan het werk. Hierbij 4
Inspire me

Zo ga je de inkakker tegen

Ken je dat gevoel? Je hebt net lekker geluncht en zodra je weer aan het
Inspire me

5 tips om jouw werk goed achter te laten voor je vakantie

Maak een aantal weken voor je vakantie een prioriteitenlijstje. Vaak zijn er nog veel dingen
Inspire me

Altijd op de hoogte willen blijven?

Meld je aan voor de vacature alert!

output-onlinepngtools

#Work specialiseert zich in ondersteunend, commercieel en creatief personeel.