In tijden van crisis waarin iedereen thuiswerkt en bijna niemand meer naar kantoor gaat, kan het best een uitdaging zijn om bij een nieuwe baan te starten. Want hoe kom je de eerste werkmaand door vanaf afstand en hoe zorg je ervoor dat je op die manier alle kneepjes van het vak leert? In deze blog lees je hoe je ervoor zorgt dat je goed wordt ingewerkt.
Wees niet bang om veel vragen te stellen
Natuurlijk hopen we dat jij jouw eerste week bij die nieuwe baan met een warm en creatief welkom start. En dat jouw werkgever tot in de details is voorbereid om jou alle tools en informatie te bieden die je nodig hebt om aan de slag te gaan. Maar wat als dat niet het geval is? En je het gevoel hebt dat je een klein beetje aan jouw lot over wordt gelaten? Een sprong in het diepe is natuurlijk niet erg, maar als je het gevoel hebt dat je te weinig handvatten hebt om mee te werken, is het tijd om aan de bel te trekken. Tegen welke moeilijkheden loop je aan, bij welke systemen heb je hulp nodig en van wie heb je die hulp nodig? Zorg dat jij al jouw hulpvragen opschrijft, zodat je dit tijdens een 1-op-1 moment direct kunt aangeven. En als dat pas over een week is, pak je de telefoon. Iets met ‘die veel gewaardeerde assertieve en proactieve houding’ waar werkgevers zo dol op zijn 😉.
Plan voldoende 1-op-1 momenten in
En over die 1-op-1 momenten gesproken: plan ze in. En vaak ook. Dat verlaagt de drempel om jouw vragen te stellen en zorgt er ook simpelweg voor dat jij jouw collega’s sneller beter leert kennen. Net zoals dat je hiermee eerder doorhebt wát je precies aan wie hebt. Communicatie is key! En die sleutel is van essentieel belang om alles zo smoothly mogelijk te laten verlopen. Doet jouw werkgever dat niet vanuit zichzelf? Zorg ook dan dat jij zelf aangeeft wat jij nodig hebt. Want op afstand is het voor jouw werkgever moeilijk te peilen wat jouw wensen zijn, zolang jij ze niet kenbaar maakt. Op die manier weten jullie allebei waar jullie aan toe zijn. Hier zijn 5 tips om tijdens het thuiswerken verbonden te zijn met jouw collega’s.
Vind jouw digitale inwerkbuddy
Niets zo fijn als de trucjes kunnen afkijken van iemand die het al een tijdje doet. Maar hoe doe je dat als je thuiswerkt? Normaal gesproken zou je gezellig aanschuiven bij een collega om mee te kijken hoe je bepaalde werkzaamheden uitvoert. Maar nu alles op afstand is, moet het vanaf de keukentafel. Hoe? Door jouw eerste maand door te komen met een digitale inwerkbuddy. Jouw buddy is iemand die dezelfde of een vergelijkbare functie uitvoert. Iemand die jou kan helpen bij super praktische processen en jou systemen kan uitleggen. Door bijvoorbeeld regelmatig te videobellen, het scherm met elkaar te delen of app contact te houden. Op die manier heb je een duidelijk aanspreekpunt en ontstaat er – óók op afstand – een gevoel van betrokkenheid.
Creëer een overzicht voor jezelf
Een nieuwe baan is “all fun and games”, totdat je wordt overspoeld door ME-GA veel informatie. Het is de zure appel waar je doorheen moet. Letterlijk ‘part of the job’. En vanuit huis zal dat misschien wel nóg zuurder voelen dan wanneer je op kantoor werkt. Ons advies? Zorg dat je een overzicht creëert voor jezelf. Er komt nu eenmaal veel informatie op je af. Maak aparte documentjes waar je snel en gemakkelijk alle info in terug kunt vinden en maak het zo visueel mogelijk voor jezelf. Maak het nóg inzichtelijker door deze input te ordenen in aparte mapjes, zodat je er slechts één druk op de knop van bent verwijderd. Ben jij een werkgever? Dan is dit een handige checklist voor een inwerkprogramma.
Vraag zelf expliciet om feedback
Ben je onzeker over of je het allemaal wel goed doet? Volkomen begrijpelijk natuurlijk als je bij jouw nieuwe baan start. Dé oplossing? Vraag om feedback. Zo weet je 100% zeker dat jij en jouw collega’s op één lijn zitten. Niets zo vervelend als achteraf pas horen dat bepaalde zaken niet helemaal naar wens verliepen. Zorg dus dat je dat voor bent door zelf proactief en expliciet om feedback te vragen. En pssst… Deze waarderende vragen leveren jou 360 graden feedback op.
Welke aanvullingen heb jij nog als het aankomt op efficiënt inwerken vanuit huis? Please share!