Skip to content

Zwanger op de werkvloer: zó ga je ermee om!

#Work Zwanger op de werkvloer

Zwanger op de werkvloer: zó ga je ermee om!

Je bent zwanger en dat is fantastisch nieuws! De hysterische familie aankondigingen zijn achter de rug en het huis hangt vol met slingers. Maar het nieuws nét zo feestelijk weten te brengen bij je baas, is een ander verhaal. Want hoe doe je zoiets? En vooral: wanneer? En wanneer ga je ná zo’n zwangerschap weer aan de slag? Wij hebben er alvast voor je over nagedacht, zodat jij het niet meer hoeft te doen.

Vind het juiste moment om het nieuws te brengen
Oké, first things first. Want wanneer kondig je in hemelsnaam bij je werkgever aan dat je in verwachting bent van een kindje? Waarschijnlijk schreeuw je het ’t liefst al direct van de daken, want hallo: mommy to be! Maar tóch is het handig als je er nog eventjes mee wacht. Tot na je eerste trimester om precies te zijn. Zodat je voor jezelf ‘zeker’ weet dat het goed zit. Fijn voor jouw werkgever én fijn voor jou. Wettelijk gezien hoef je jouw baas zelfs pas drie weken voordat je met zwangerschapsverlof wil gaan te informeren. Maar misschien is het handig als je het ook weer niet zó lang uitstelt. Vanaf het moment dat jij the big boss op de hoogte hebt gebracht, heb je namelijk recht op de wettelijke bescherming. En geloof ons, die wil je. Want het is vanaf dat moment de bedoeling dat jouw baas er álles aan doet om jouw werk zo in te richten dat het veilig en gezond is voor jou en de baby. Benieuwd naar wat daar allemaal bij komt kijken? Dít is waar je op de werkvloer recht op hebt als je zwanger bent.

Zorg dat jouw baas het nieuws van jou hoort
Misschien is het een open deur, maar geef de mensen in je omgeving de “nog-geen-toeters-en-bellen-op-social-media-please” instructie voordat je de bom hebt gedropt op de werkvloer. Zo voorkom je dat roddelende collega’s tussen neus en lippen door het nieuws verspreiden of dat jouw baas nietsvermoedend op een online baby aankondiging van een familielid stuit. Wel zo netjes en handig als jouw werkgever het nieuws van de moeder in spe zélf hoort.

Maak duidelijke afspraken met jouw baas
Je hebt voor jezelf bedacht wanneer je het nieuws op werk gaat brengen. Maar wat kun je eigenlijk van dat gesprek verwachten? We kunnen ons voorstellen dat dit niet bepaald het één-op-ééntje is waar je zo naar uitkijkt. Want: “Help, zit mijn werkgever hier middenin deze drukke periode wel op te wachten?”. Waarschijnlijk niet. Maar no worries, want als er één ding zeker is, is het dat jij tijdens jouw zwangerschap en tot twaalf weken na de bevalling niet ontslagen mag worden. Wel is het belangrijk om je niet te laten overrompelen door emoties en het gesprek zakelijk te houden. Maak bijvoorbeeld duidelijke afspraken over op welke dagen je naar de verloskundige moet en over wanneer je uiterlijk aangeeft hoeveel verlofdagen je denkt nodig te hebben. Wil je eerst weten voor hoeveel dagen je überhaupt in aanmerking komt? Hier lees je waar je recht op hebt voor jouw zwangerschapsverlof.

Maar hey, je wordt mama! Relax. Dit is het mooiste geschenk dat je kan krijgen. Na de spannende aankondiging op de werkvloer, is de druk ervan af en is iedereen blij voor je. Na jouw verlof pak jij je werkzaamheden weer even goed op en voelt het waarschijnlijk alsof je nooit bent weggeweest.

Neem de tijd om bij te komen van de bevalling
En daarover gesproken: hoe zit het eigenlijk als jouw kleine wondertje eenmaal is geboren? Wanneer je de geboorte van jouw kindje moet doorgeven aan jouw werkgever is niet wettelijk bepaald. Wel is het natuurlijk handig om te communiceren, zodat jullie samen kunnen bepalen wanneer er een einde komt aan jouw verlof. Hoe snel je dat wil doen? It’s up to you! Na de komst van jouw mini-me heb je in ieder geval nog minimaal 10 weken verlof om na te genieten op jouw roze wolk voordat je weer aan de slag gaat. Lukt het je niet om in de tussentijd volledig te ontspannen? Hier zijn 10 dingen die je kunt doen tijdens jouw zwangerschapsverlof.

Wat zijn jouw ervaringen als werkende moeder als het aankomt op het brengen van baby nieuws? Deel het met de rest in de reacties!

Deel deze blog

Ook interessant

Zo voorkom je een after vakantie dip

Help! Je vakantie is bijna afgelopen en je moet weer aan het werk. Hierbij 4
Lees blog

Zo ga je de inkakker tegen

Ken je dat gevoel? Je hebt net lekker geluncht en zodra je weer aan het
Lees blog

5 tips om jouw werk goed achter te laten voor je vakantie

Maak een aantal weken voor je vakantie een prioriteitenlijstje. Vaak zijn er nog veel dingen
Lees blog

Zo voorkom je een after vakantie dip

Help! Je vakantie is bijna afgelopen en je moet weer aan het werk. Hierbij 4
Inspire me

Zo ga je de inkakker tegen

Ken je dat gevoel? Je hebt net lekker geluncht en zodra je weer aan het
Inspire me

5 tips om jouw werk goed achter te laten voor je vakantie

Maak een aantal weken voor je vakantie een prioriteitenlijstje. Vaak zijn er nog veel dingen
Inspire me

Altijd op de hoogte willen blijven?

Meld je aan voor de vacature alert!

output-onlinepngtools

#Work specialiseert zich in ondersteunend, commercieel en creatief personeel.